Hockey är en folksport i Sverige, och stjärnor såsom Peter Forsberg och Mats Sundin är i princip helgonförklarade. Men för att kunna spela hockey måste du ha rätt utrustning, så i den här artikeln går vi igenom vad en hockeyutrustning kostar.

 

Vad kostar hockeyutrustning?

Om spelarens hockeyklubb inte betalar för någon del av hockeyutrustningen kostar en full hockeymundering cirka 10 800 kr. Värt att lägga märke till är att det är vanligt att hockeyklubben åtminstone sponsrar spelaren med delar av utrustningen, så en komplett utrustning kostar ibland 0 kr.

 

9 saker som kostar pengar

  1. Skridskor kostar cirka 2 500 kr.
  2. Benskydd kostar cirka 500 kr.
  3. Hockeybyxor kostar cirka 1 200 kr.
  4. Axelskydd kostar cirka 1 000 kr.
  5. Armbågsskydd kostar cirka 500 kr.
  6. Hockeyhandskar kostar cirka 1 100 kr.
  7. Hockeyhjälm kostar cirka 1 500 kr.
  8. Hockeyklubba kostar cirka 1 500 kr.
  9. Kringutrustning kostar cirka 1 000 kr.

Nedan pratar vi mer om de hockeyprylar som precis nämnts i större detalj.

 

1. Skridskor

Ett par nybörjarskridskor kostar i regel cirka 1 500 kr, medan ett par skridskor för mer avancerade åkare ofta kostar cirka 3 500 kr. Det finns dock en mellanväg som vi rekommenderar, nämligen att köpa ett par märkesskridskor från exempelvis CCM eller Bauer för cirka 2 500 kr. Om du gör det får du mest hockeyskridskor för pengarna.

 

2. Benskydd

Ett par benskydd av bra kvalitet kostar ofta cirka 500 kr, och de håller i regel i minst fem år. De vanligaste anledningarna till att du behöver byta ut benskydden är för att bäraren växer ur dem, eller för att bäraren får en puck på skyddet så att det spricker.

 

3. Hockeybyxor

Ett par hockeybyxor kostar i regel cirka 900 kronor för nybörjare, medan vana hockeyspelare bör lägga cirka 1 500 kr på ett par hockeybyxor. Det är i regel en dålig idé att betala mindre än 900 kr för ett par hockeybyxor (om de inte är på rea), då hockeybyxor som är billigare än så inte skyddar bäraren lika bra.

 

4. Axelskydd

Ett par axelskydd av bra kvalitet kostar från 1 000 kr, och det är ofta axelskydd av märket Bauer som ger dig mest för pengarna. Axelskydd som kostar 1 500 kr eller mer är ofta särskilt lätta och slitstarka, men skillnaden kontra billigare axelskydd är inte enorm.

 

5. Armbågsskydd

Ett par armbågsskydd av bra kvalitet kostar i princip alltid cirka 500 kronor. Då kan förstås välja att köpa dyrare armbågsskydd än så, men det anser vi är onödigt. Lägg de extra slantarna på ett par bättre skridskor i stället om du har pengar över i din budget.

 

6. Hockeyhandskar

Ett par hockeyhandskar av bra kvalitet kostar i regel mellan 900 och 1 300 kronor. Kvalitetsskillnaden mellan billigare och dyrare hockeyhandskar är ofta minimal, och det är främst storleken på handskarna som avgör priset. Större handskar är i princip alltid dyrare än mindre handskar, det vill säga juniorhandskar.

 

7. Hockeyhjälm

En hockeyhjälm kostar ofta mellan 1 000 och 2 000 kronor. Du ska inte snåla in på hjälmen, då en god passform och ett gott skydd är extremt viktigt för bäraren. Bauers Bauer Re-Akt-hjälmar för cirka 1 700 kr och uppåt är ett bra köp anser vi.

 

Läs mer: Alla regler för hockey – en komplett guide för nybörjare!

 

8. Hockeyklubba

En hockeyklubba kostar i regel mellan 1 000 och 2 000 kronor. Vi anser att en hockeyklubba för cirka 1 500 kronor är bra nog. Även om det finns dyrare klubbor som är marginellt bättre ger hockeyklubbor för ca. 1 500 kr dig mest för pengarna.

 

9. Kringutrustning

Tillbehör såsom suspensoar, extra skridskosnören, skridskoskydd, handdukar och munskydd inkluderas i denna kategori. Det är normalt att behöva spendera cirka 1 000 kr på kringutrustning.

 

Så kan du finansiera hockeyutrustning

 

1. Snabblån (ränta på ca. 35 %)

När du behöver låna pengar idag är ett snabblån en bra idé, men bara om du verkligen behöver låna pengar. Om till exempel skridskorna gått sönder dagen innan match och du bara måste köpa ett par nya, då kan ett snabbt lån vara försvarbart.

Att finansiera ny och bättre hockeyutrustning med ett snabblån är dock en dålig idé, främst då räntan är förhållandevis hög. Tumregeln säger; är du inte i ett akut behov av pengar, då ska du inte ta ett snabblån.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån kan vara försvarbart för att köpa ny hockeyutrustning. Räntan är nämligen relativt låg, och avbetalningstiden är flexibel. Utbetalningstiden är dessutom någorlunda snabb, och ligger ofta på mellan 1 och 3 arbetsdagar.

 

3. Höj ditt bolån (ränta på cirka 1,75 %)

Att höja sitt bolån för att köpa hockeyutrustning är ofta en såväl tidsödande som krånglig idé. Du behöver nämligen i princip alltid boka en tid med din bankman för att bli beviljad en höjning, och utöver det kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt på ditt bolån om du höjer det. Detta enligt Lagen om Amorteringskrav, som FI pratar mer om i sin artikel inom det området.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *