Här går vi igenom steg för steg hur du kan bygga en hockeyrink själv hemma på tomten, vad det kostar och hur du kan finansiera din rink.
Kan man bygga en egen hockeyrink hemma?
Med rätt utrymme och lämpligt material kan man bygga en egen hockeyrink hemma. Du behöver med andra ord därefter inte vänta på att sjön ska frysa eller åka till ishallen för att åka skridskor. Med en egen hockeyrink kan du lära dig alla hockeyregler hemma i trädgården.
Det finns lite olika alternativ för hur du kan gå tillväga för att förverkliga din egen hockeyrink. Ett alternativ är att hyra in hantverkare som kan göra jobbet åt dig. Då tillhandahålls även rätt material på en gång så att du slipper att leta i affärerna.
Ett roligare alternativ är att bygga din egen hockeyrink hemma. Det kan även bli billigare eftersom du inte behöver köpa in arbetskraft. Du behöver inte heller vara särskilt händig för att få projektet i mål. Nedan guidar vi dig steg för steg i hur du ska göra för att skapa din egen isbana.
5 steg till en egen hockeyrink
- Mät och och markera måtten för hockeyrinken.
- Sätt upp sargmaterialet.
- Lägg presenningen på rinken.
- Fyll presenningen med vatten och låt frysa till is.
- Sätt upp detaljer som exempelvis belysning.
1. Markera måtten för din hockeyrink
Grundläggande är att du vet vilka mått du behöver ha på din hockeyrink. Här vill du hitta ett utrymme som gör att du kan ta ut svängarna samtidigt som rinken faktiskt får plats i trädgården. Ju större mått desto större arbete väntar. Tänk på att du ska kunna skotta undan snö från rinken.
2. Sätt upp sargen
Om du har köpt in färdigt sargmaterial är det dags att rama in rinken. Annars är det att snickra som gäller. En del föredrar trä eller vindskivor som sarg, men du kan också använda dig av plast som är billigare. Sargen ska vara 20 – 30 centimeter hög så att vattnet håller sig på plats.
3. Lägg på presenning
När presenningen ska läggas på din rink är det väldigt viktigt att den är av rätt mått, av hög kvalité och inte heller för tung. Presenningen ska vara några meter större än rinken och gärna väga över 200 g/m² så att den kan hålla uppe vattnet som ska frysa till is.
4. Fyll på med vatten
När det är 0 grader eller mindre kan du fylla på vatten på presenningen. Var noga med att det inte läcker ut under tiden och åtgärda eventuella läckor direkt. Ibland behöver du fylla på med vatten vid flera tillfällen för att isen ska lägga sig och bli till en jämn yta.
5. Finslipa med detaljer
Din hockeyrink är egentligen färdig att användas redan efter steg 4 när isen har frusit. Du kan dock fortsätta att finslipa rinken genom att måla linjer eller sätta upp belysning. Fortsätt spola isbanan med vatten då och då när det är kallt för att hålla underlaget i trim.
Krävs det bygglov för att bygga en hockeyrink hemma?
Om du ska bygga en hockeyrink hemma kan det krävas bygglov. Allt beror på om Byggnadsnämnden i din kommun betraktar hockeyrinken som ett bygge eller inte. Det finns dock undantag och reglerna är ibland svårtolkade. Stäm alltid av med din kommun om du behöver bygglov innan du sätter igång.
Vad kostar det att bygga en egen hockeyrink?
Kostnaden för att bygga en egen hockeyrink hemma varierar beroende på rinkens mått, sargens material, presenningens storlek och kvalité samt om du hyr in hantverkare för att hjälpa dig med bygget. Totalt kan projektet landa någonstans på ungefär 20 000 – 100 000 kronor inklusive bygglovsansökan.
Hockey är en dyr sport jämfört med många andra idrotter. Förutom själva hockeyrinken går även själva hockeyutrustningen med skydd och skridskor på över 10 000 kronor. Det är därför bra att ha en plan för hur du ska finansiera dina kostnader kopplat till rinken och hockeyspelandet.
Hur kan jag finansiera bygget av min hockeyrink?
Om du inte har sparade pengar och behöver kapital för att finansiera din hockeyrink kan du ta ett lån. Tänk på att du ska kunna vara säker på att du kan betala tillbaka ditt lån innan du ansöker. Har du redan befintliga lån är det även en bra idé att du bakar in det nya lånet med det gamla.
Du kan få hjälp med att samla lån hos Advisa. Behöver du låna 100 000 kronor till en hockeyrink, men redan har ett annat lån på samma summa, kan du ta ett samlingslån på 200 000 kronor. Du använder pengarna för att betala tillbaka det gamla lånet och får en fördelaktigare ränta.
0 kommentarer